Всі категорії новин
Перемога над Іспанією, медалі у 3х3 та нові турніри: топ-10 подій українського баскетболу у 2018 році

Перемога над Іспанією, медалі у 3х3 та нові турніри: топ-10 подій українського баскетболу у 2018 році

2018 рік подарував українським вболівальникам баскетболу багато подій та емоцій. Ми продовжуємо підбивавти підсумки року і цього разу спробували зібрати десятку найбільш пам’ятних моментів баскетбольного року, що минає.

Драфт НБА-2018

За драфтом НБА-2018 в Україні слідкували з особливою зацікавленістю, адже відразу два наших баскетболісти могли потрапили до клубів найсильнішої ліги світу. І це сталося! Іссуф Санон під 44-м номером та Святослав Михайлюк під 47-м були обрані Вашингтон Візардс да Лос-Анджелес Лейкерс відповідно.

Якщо Санон, як і очікувалося, ще на рік відправився набиратися досіду до Європи, де він виступає у складі словенської Олімпії, то Михайлюк одразу потрапив до основного ростеру каліфорнійців.

Після переконливого виступу у Літній лізі НБА українець підписав контракт від Лейкерс, у складі яких наразі отримує близько 11 хвилин в середньому за гру, що є доволі непоганим ігровим часом для новачка. Сподіваємось, роль Свята в Лейкерс лише збільшуватиметься і надалі, а вже наступного сезону до нього та до Олексія Леня в НБА приєднається і Іссуф Санон, який вже встиг дебютувавти в національній збірній України.

Читайте: Чоловіча національна збірна України у 2018: підсумки року від Євгена Мурзіна

Історична перемога над Іспанією

Домашній матч чоловічої збірної України проти Іспанії вболівальники запам’ятають надовго. У переповненому київськоу Палаці спорту команда Євгена Мурзіна завдала поразки одній з найтитулованіших команд світу, причому стала першою збірною яка перемогла іспанців у поточному відбірковому циклі.

Так, Іспанія грала не найзірковішим складом, але саме цей ростер приносив команді Серджо Скаріоло переможний результат у шести поспіль матчах до зустрічі з Україною. Давайте ще раз пригадаємо цей історичний для українського баскетболу матч, в якому наша чоловіча збірна переграла найтитулованішу команду Європи:

Два гравці НБА у збірній України

Додаткового очікування і без того інтригуючому матчу проти Іспанії додав довгоочікуваний приїзд одразу двох українських представників НБА. Олексій Лень, на якого в збірній чекали вже давно, та Святослав Михайлюк приєднались до головної команди країни на вересневі матчі відбору проти Іспанії та Чорногорії.

Особлива увага від преси, вболівальників та екпертів, десятки інтерв’ю - усе це супроводжувало приїзд гравців найсильнішої ліги світу до національної команди. До цього останнім «американцем», який приїжджав до збірної був В’ячеслав Кравцов, який виступав за збірну України на ЧС-2014. Тож, так, після довгих, але що найголовніше успішних перемовин, приїзд гравців НБА в збірну України став реальністю і, сподіваємось, передставники найсильнішої ліги світу радуватимуть українських вболівальників і надалі.

Перемога над чемпіонами Європи в Запоріжжі

Ще одна важлива подія відбулася у листопаді, коли чоловіча національна збірна України проводила черговий домашній матч відбору на ЧС-2019. Команда Євгена Мурзіна протистояла чемпіонам Європи словенцям і виграла цей матч, завдавши супернику розгромної поразки.

Цього вже могло б бути достатньо для потрапляння у список топ-подій року, але запам’яталося також і місце проведення матчу, адже приймала поєдинок оновлена арена в Запоріжжі – ПС Юність. Цікаво, що чоловіча національна збірна України провела матч не в Києві вперше з серпня 2010 року, коли у Дніпрі протистояла Великій Британії в рамках відбору на ЄвроБаскет-2011.

Жіноча збірна України вийшла на ЄвроБаскет-2019

Якщо чоловіча збірна продовжує боротьбу за перепустку у фінальну частину світової першості, то наша жіноча національна команда задачу вже виконала, кваліфікувавшись на чемпіонат Європи. Команда Горана Бошковича подолала відбір, зазнавши поразок лише у матчах з чемпіонками Європи іспанками. Для нашої команди це вже четверте поспіль потрапляння у фінальну частину європейської першості, яку в 2019 році прийматимуть Латвія та Сербія.

Домінування Аліни Ягупової

Окремо хотілося б відзначити черговий вражаючиий виступ від лідера та капітана жіночої національної збірної. Аліна Ягупова, як завжди, вела за собою команду, що отримало своє відображення не тільки у командних показниках, а й у підсумкових рейтингах усієї кваліфікації.

Ягупова стала найрезультативнішою баскетболісткою всього відбіркового турніру, набираючи в середньому в 6 матчах кваліфікації 32,2 очка за гру. Також у українки третій найкращий показник турніру за перехопленнями – Ягупова обкрадала суперниць в середньому рівно 3 рази за гру. Ну і найбільш яскраво визначає домінування українки її середня ефективність – “+33,2” за гру, що також є найкращим показником відбору.

Перший Суперкубок України

Цього року новий чоловічій сезон стартував з нового протистояння. Якщо до принципових матчів Черкаських Мавп та Дніпра всі звикли, то формат Суперкубка став абсолютно новим для клубного українського баскетболу - такий матч у нас проводили вперше.

Цікаво, що саме клуби ініціювали проведення поєдинку за новий трофей, в якому зіграли чемпіон та володар національного Кубку. Цього року преший Суперкубок поїхав до Дніпра, який двічі переміг Мавп і взяв своєрідний реванш за поразку у фінальній серії Суперліги Парі-Матч-2018. 

  

Суперліга 3х3

Ще одним турніром, який було започатковано нещодавно, стала Суперліга 3х3, яка отримала статус професійного чемпіонату України. 12 чоловічих та 9 жіночих команд вже розпочали боротьбу за титул, а також, що не менш важливо, за потрапляння у професійний сезон ФІБА 3х3, адже новостворена Суперліга стала кваліфікаційним етапом до цього турніру.

Читайте: Суперліга 3х3: лідери за статистикою в першому турі

Перший тур яскравого турніру вже було зіграно в Києві, за підсумками якого було визначено символічні збірні та MVP стартових матчів сезону. Ну і звичайно не забуваємо про ефектний конкурс данків, який став прикрасою івента.

Бронза чемпіонатів Європи та світу 3х3

Від нових турнірів переходимо до результатів у 3х3, адже тут також є, що пригадати. Пам’ятним досягненням стало третє місце нашої жіночої національної збірної на чемпіонаті Європи 3х3. Команда Володимира Холопова на першості, яка проходила у Бухаресті, у втішному фіналі перемогла збірну Італії. Але, якою була ця перемога! Ганна Ольховик в овертаймі дальнім 2-очковим влучанням принесла нашій команді медалі чемпіонату Європи. Давайте пригадаємо тріумфальний для української збірної момент:

Читайте: Володимир Холопов: нам по силах найвищі завдання за наявності певних гравців

Але на цьому наші дівчата не зупинились, підтримали дорослу команду і українки зі збірної U-23, але вже на світовій першості. Жіноча “молодіжка” у складі Олени Бойко, Вікторії Кондусь, Єлізавети Мітіної та Юлії Мусієнко у бронзовому протистоянні з рахунком 18:14 перемогла збірну Німеччини, здобувши медаль світової першості.

Дмитро Кривенко – чемпіон світу зі слем-данків

Ну і ще одним пам’ятним моментом стала перемого українського данкера Дмитра Кривенка на чемпіонаті світу, який в червні проходив на Філіпінах. Це вже друга перемога нашого данкера на світовій першості - освіжімо в пам’яті чемпіонський виступ українського баскетболіста:

Новини по темі
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Брентлі Байнум — найкращий скорер сезону в Суперлізі Favbet
Американський форвард Київ-Баскета став найрезультативнішим гравцем ліги
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Лєв Кошеватський — найкращий молодий гравець сезону в Суперлізі Favbet
Захисник Київ-Баскета отримав відзнаку за підсумком чемпіонату
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Найкращі моменти медальних серій Суперліги Favbet: топ-10 моментів
Данки, влучання та блок-шоти — все найкраще з останніх матчів сезону
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Станіслав Тимофеєнко: Емоції переповнюють, я дуже гордий за нашу команду і за наше місто
Учасники фінальної серії підбили пісдумки битви за золото Суперліги
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Володимира Коваля визнано найкращим тренером сезону Суперліги Favbet
Головний тренер Дніпра привів команду до чемпіонського звання.
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Соловйов – найбільш прогресуючий гравець сезону Суперліги Favbet
Один з лідерів Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Бігмен Дніпра отримав головну індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Відео24.04.2024
Дніпро виграв фінальну серію у БК Рівне: відео коментарів
Гравці та тренери учасників битви за золото — про останню гру сезону Суперліги Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Команда Володимира Коваля виграла фінальну серію у БК Рівне
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Американський захисник Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Команда Володимира Коваля виграла чемпіонську серію Суперліги Favbet
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Відео24.04.2024
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Дивіться другу гру протистояння за перше місце
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Захисник Дніпра дав коментар перед другим матчем фінальної серії
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Favbet