Всі категорії новин
Чернігів поступився в дебютних домашніх поєдинках нового сезону

Чернігів поступився в дебютних домашніх поєдинках нового сезону

Баскетбольний клуб «Чернігів» у рамках Першої ліги чемпіонату України з баскетболу серед чоловіків приймав «Рух Молоді-Спортліцей» із Білої Церкви.

У міжсезоння «Чернігів» помітно омолодив склад – у заявці команди з’явилося одразу 6 гравців 2000 року народження й молодших, інформує «Деснянська правда». При цьому нинішнього сезону як баскетболіст не заявлений граючий тренер – 41-річний Ігор Саченко. Досвідчений атакуючий захисник заліковує травму, і невідомо, чи з’явиться він на паркеті цього сезону як гравець. Не міг допомогти команді на майданчику і граючий головний тренер Олександр Хоменко. Він отримав розтягнення ахіллового сухожилля в перших матчах сіверян проти «Коростеня».

Вочевидь, не гратиме за «Чернігів» у сезоні 2018/2019 минулорічний лідер Олексій Рушаков, який, хоч і є у заявці, швидше за все, продовжить кар’єру в київських аматорських лігах. Натомість склад поповнив досвідчений розігруючий, відомий на національному рівні за виступами за «Золотий Вік» (Кропивницький), а на обласному – за «НДУ-Ніжин», Олександр Цвєтков.

– Ставку ми робимо на гравців 1999-2000 років народження: Денис Заворотний, Дмитро Шапко, Богдан Нагорний (він був лідером команди за середньою результативністю після двох турів, але наразі – на лікарняному. – Авт.). Хлопці, які молодші, ходять на тренування – молодці. Вони у складі, але грати їм іще зарано. Хоча якщо буде можливість – підключимо, – розповів Олександр Хоменко.

А ось турнірне становище «Руху» та «Чернігова» перед очним протистоянням було однаковим – дві поразки й нуль перемог. Тому в першій очній битві мало вирішитися, хто отримає перші переможні очки, а хто продовжить задовольнятися поразками.

Що з нашою командою?..
Незважаючи на омолодження складу, з перших хвилин на паркет вийшли досвідчені гравці (середній вік стартової п’ятірки чернігівців – 28,2 року). Здавалося, фаворитами у грі будуть саме вони – господарі паркету, які вже мають досвід гри у Першій лізі. Але все одразу пішло якось не так...

Після трьох хвилин гри наші баскетболісти поступалися 3:7. І хоча чернігівці намагалися наздогнати суперника, навіть здавалося – вони ось-ось вийдуть уперед, цього не траплялося. Сіверянам не вистачало концентрації та холоднокровності: часто вони промахувалися з, на перший погляд, виграшних ситуацій. Яскраво проілюстрував настрій команди епізод на останніх хвилинах першої чверті: після втрати м’яча «Черніговом» та організованого «Рухом» швидкого відриву тільки Олександр Цвєтков побіг відпрацьовувати і захисті. І, до його честі, зміг перешкодити суперникові закинути «легкі» два очки. Проте – 14:22 не на користь «Чернігова» до першої перерви.

На початку другої чверті, за рахунок, не в останню чергу, вдалих дій Артура Квача, чернігівці зуміли скоротити відставання до чотирьох очок, але два легкі двоочкові у виконанні Володимира Чорного та Юрія-Себастьяна Власюка знову повернули гру під контроль гостей.

Не йшла гра у Володимира Чехуна. Він двічі виходив на лінію штрафних, але не зміг завоювати жодного очка. До того ж часто складалося враження, що наші гравці, які вже далеко не перший день грають разом... не розуміють один одного.

– Відверто кажучи, у нас завжди на тренуваннях не повний склад. Одного дня, умовно, приходять одні сім гравців, іншого – інші сім. Усі разом ми збираємося тільки на матчі. Це видно... Причина – немає мотивації в команді: гонорарів, бонусів за перемогу... Люди не зв’язані (контрактом. – Авт.): у вільний від роботи час приходять, тренуються, хочуть грати. Я теж їх розумію... Але повноцінно на тренування, щоби відпрацювати й захист, і напад, ми не збираємося. Це наша головна проблема, – підтвердить після матчу це спостереження головний тренер Олександр Хоменко.

У підсумку до великої перерви «Чернігів» програвав 27:40, і, здавалося, витягнути цей матч виявиться вже складно.
У паузі настрій у команд був різний. Якщо гравці «Руху» навіть не пішли з майданчика та спокійно розминалися, то Олександр Хоменко повів своїх підопічних у роздягальню, певно, на серйозну розмову.

Друга половина гри почалася вдало для сіверян – Артур Квач забив два триочкові поспіль. Однак розрив продовжував триматися в районі 10 очок. До того ж тривали проблеми першої половини – часом здавалося, що наші гравці просто «вимикаються» з боротьби.

Дива?..
Тим несподіванішим стало «перетворення» «Чернігова», яке за 3 хвилини 15 секунд до кінця третьої чверті почав Цвєтков: Олександр потрапив триочковим із лівого кута, скоротивши розрив до семи очок. Незабаром граючий президент чернігівців Станіслав Терлецький забив іще один триочковий, а в захисті сіверяни «увімкнули» активний пресинг, просто не давши гравцям «Руху» кинути за відведені на атаку 24 секунди.

За 26 секунд до перерви Анатолій Осипенко кидком з-під щита нарешті вивів чернігівців уперед, щоправда, ще до сирени Чорний зі штрафного встановив остаточний рахунок третьої чверті – 51:51.

А на початку заключної чверті «Чернігів» знову захопив лідерство й за 8 хвилин 27 секунд до кінця гри був попереду – 56:51. Здавалося, що тепер сіверяни свого вже не проґавлять...

Але за 3 хвилини 55 секунд до кінця чверті Роман Макарчук триочковим з кута повертає лідерство своїй команді – 58:60 на користь гостей.

Про кінцівки напружених баскетбольних матчів можна писати книги. Але, на жаль, кількість газетних шпальт обмежена. Скажемо тільки, що останні 4 хвилини зустрічі вийшли дуже «гарячими». «Чернігів» поступався – 8 очок, але Чехун та Олег Овчаренко знову повернули команду у гру. За 30,3 секунди відставання становило лише два очки. На кидок вивели Станіслава Терлецького, проте граючий президент промазав. Чернігівці навіть за 0,1 секунди до фінальної сирени намагалися кинути триочковий. Не вийшло. Поразка 65:68.

– Хлопці сьогодні горіли бажанням показати результат: ми – молода команда, переважно сформована з юнаків 15-16 років. Мені здається, мої гравці сьогодні трохи більше хотіли перемогти. Хоча чернігівська команда старалася, але сьогодні фортуна була на нашому боці. Ми зіграли більш дисципліновано в нападі і надійно – в захисті. Це й дало результат, – скаже після матчу головний тренер «Руху Молоді-Спортліцею» Володимир Телегін.

– Другий тур поспіль починаємо погано. Мабуть, команда ще морально не готова до цього рівня. Можливо, не вистачило товариських ігор із сильними суперниками в міжсезоння. Боротися ми починаємо тільки у другій половині матчу. Потрібно щось робити з першою половиною. Начебто і склад хороший ... Відпрацьовуватимемо на тренуваннях вольову складову. Проблема тільки в нас. Цю гру ми програли самі собі, – підбив підсумки матчу наставник «Чернігова» Олександр Хоменко.

На жаль, і у другому матчі цих команд перемога також лишилася за «Рухом» – 63:65 на користь гостей. Після чотирьох матчів і двох домашніх турів «Чернігів», разом із «Полтавою», замикає турнірну таблицю групи 4. Що ж, коли не щастить удома, можливо, удача повернеться до сіверян обличчям у гостях?..

 

Новини по темі
Визначено символічну збірну сезону Першої ліги
Визначено символічну збірну сезону Першої ліги
Фіналом восьми у Рівному завершився сезон Першої ліги 2023/24.
Шкондя – MVP сезону Першої ліги, Поносов та Сидоренко отримали індивідуальні нагороди
Шкондя – MVP сезону Першої ліги, Поносов та Сидоренко отримали індивідуальні нагороди
Визначені володарі індивідуальних нагород за підсумком сезону Першої ліги
Вінниця в фіналі Першої ліги обіграла Рівне: фотогалерея
Вінниця в фіналі Першої ліги обіграла Рівне: фотогалерея
Дивіться фотогалерею фінального матчу Фіналу восьми Першої ліги
Полтава виграла бронзові нагороди Першої ліги: фотогалерея
Полтава виграла бронзові нагороди Першої ліги: фотогалерея
В бронзовому фіналі полтавські баскетболісти обіграли Хмельницький-2
БК Вінниця виграв Фінал восьми Першої ліги
БК Вінниця виграв Фінал восьми Першої ліги
Вінницька команда за весь сезон поступилась лише одного разу.
Фінал восьми Першої ліги: відеотрансляція матчів 28 квітня
Відео28.04.2024
Фінал восьми Першої ліги: відеотрансляція матчів 28 квітня
Дивіться матчі третьго ігрового дня Фіналу восьми Першої ліги
БІПА-2 завершила сезон Першої ліги п’ятою, ЧЕ-Баскет виграв матч за 7 місце: фото
БІПА-2 завершила сезон Першої ліги п’ятою, ЧЕ-Баскет виграв матч за 7 місце: фото
У Фіналі восьми Першої ліги відбулись вирішальні матчі за 5-8 місця
Вінниця та Рівне-2 пробились до фіналу Першої ліги: фотогалерея
Вінниця та Рівне-2 пробились до фіналу Першої ліги: фотогалерея
Дивіться фото півфінальних матчів Фіналу чотирьох Першої ліги
Вінниця та Рівне-ОСДЮСШОР зіграють у фіналі Першої ліги
Вінниця та Рівне-ОСДЮСШОР зіграють у фіналі Першої ліги
Відбулись півфінальні матчі плей-оф Першої ліги
Фінал восьми Першої ліги: відеотрансляція матчів 27 квітня
Відео27.04.2024
Фінал восьми Першої ліги: відеотрансляція матчів 27 квітня
Дивіться матчі другого ігрового дня Фіналу восьми Першої ліги
В Рівному стартував Фінал восьми Першої ліги: фотогалерея
В Рівному стартував Фінал восьми Першої ліги: фотогалерея
Дивіться яскраві фото першого ігрового дня в Рівному
Фінал восьми Першої ліги: відеотрансляція матчів 26 квітня
Відео26.04.2024
Фінал восьми Першої ліги: відеотрансляція матчів 26 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Першої ліги
Фінал восьми Першої ліги: анонс матчів
Фінал восьми Першої ліги: анонс матчів
Чоловіча Перша ліга останньою з професійних ліг в Україні визначає чемпіона
Фінал восьми Першої ліги прийме Рівне
Фінал восьми Першої ліги прийме Рівне
На титул цього сезону в Першій лізі претендують вісім команд
Визначена символічна збірна та MVP 13-го ігрового тижня Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP 13-го ігрового тижня Першої ліги
Матчами в Хмельницькому та Чернівцях завершився другий етап регулярного чемпіонату Вищої ліги.
Перша ліга: Вінниця та Хмельницький-2 виграли групи другого етапу
Перша ліга: Вінниця та Хмельницький-2 виграли групи другого етапу
В регулярному чемпіонаті Першої ліги завершився другий етап
Перша ліга: відеотрансляція матчів 14 квітня
Відео14.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 14 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: Вінниця залишилась непереможною, Ужгород обіграв БІПУ-2
Перша ліга: Вінниця залишилась непереможною, Ужгород обіграв БІПУ-2
У регулярному чемпіонаті Першої ліги відбулись чергові матчі
Favbet