Всі категорії новин
Баскетболісти з Кропивницького перемогли на чемпіонаті Європи

Баскетболісти з Кропивницького перемогли на чемпіонаті Європи

Нещодавно у Хорватії завершився чемпіонат Європи з баскетболу серед ветеранів. Трохи більше тижня команди із восьми країн боролися за звання найсильніших в Старому Світі у дев’яти вікових категоріях. Величезне представництво на звітних змаганнях мала збірна України, яка делегувала у хорватську Пулу відразу десять команд (чоловіки та жінки). До складу різних вікових категорій збірної потрапили також і представники Кропивницького й області.

Чемпіонат Європи серед ветеранів ESBA зібрав у курортному хорватському місті Пула чоловічі та жіночі команди з України, Словенії, Литви, Латвії, Росії, Естонії, Хорватії та Чехії, які протягом восьми днів боролися за золоті нагороди ветеранської європейської першості у дев’яти категоріях, починаючи із жіночої 30+ і закінчуючи чоловічою 70+. Україну на звітному турнірі представляли чотири жіночі та шість чоловічих команд. Кропивницькі ветерани захищали кольори збірної України у вікових категоріях 45+ і 55+ (жінки), а також 55+ і 70+ (чоловіки).


- На змаганнях я виступала за команду жінок 45+, де окрім збірної України грали ще три команди, – розповідає кращий гравець у складі жіночої збірної України (45+) кропивничанка Світлана Разіна. – Першу гру з Литвою ми програли. Другий матч протистояли землячкам із Мукачево і в напруженій боротьбі також зазнали поразки. А вже у третьому поєдинку переграли латвійок, які перед цим перемогли і команду Литви, і дівчат із Мукачево. На жаль, у підсумку нам все-таки не вдалося зачепитися за призові місця і ми посіли у своїй категорії четверте місце, – зазначила кропивницька баскетболістка. 

- У першості серед чоловіків 70+ нам підкорилося золото, – не приховує радощів найстарший кропивницький збірник, учасник ЧЄ Едуард Мікіньов. – У нашій групі виступали команди із Литви та Росії, з якими ми й розіграли долю золотих нагород за коловою системою. З кожним суперником зіграли по два матчі. Першу гру програли збірній Литві у п’ять очок. Однак вже у матчі-відповіді взяли реванш, здобувши перемогу з різницею у 20 пунктів. Над опонентами із Росії також здобули дві перемоги і завоювали у підсумку звання чемпіонів Європи.

- У першості серед чоловіків 55+ виступали вісім колективів, які були розподілені по двом підгрупам, – розповідає гравець ветеранської збірної України, ветеран кіровоградського баскетболу Олександр Сухонос. – Після ігор групового етапу, який наша команда пройшла досить впевнено, ми продовжили боротьбу за медалі вже у плей-оф турніру. У фінальному поєдинку здобули перемогу над литовцями з різницею у десять пунктів – 67:57 (14:9, 15:19, 19:12, 19:17). Таким чином, разом із Сергієм Ковтуном із Олександрії ми стали чемпіонами Європи у категорії 55+.

Золото жіночої першості Європи підкорилося ще одній представниці Кропивницького Людмилі Муровій, яка тріумфувала у складі української збірної у віковій категорії 55+.

- Емоції переповнюють! Думаю, на власному прикладі ми показали молоді, що займатися улюбленою справою можна у будь-якому віці. Коли бачиш, як на паркет виходять 70-річні чоловіки і проводять гру на таких високих швидкостях, що позаздрять навіть молоді баскетболісти, розумієш, що є ще порох у порохівницях, – ділиться враженнями Людмила Мурова.

А от Наталія Воротнюк-Музичук окрім виступів за збірну України отримала на турнірі абсолютно новий досвід у вигляді конкурсу трьохочкових кидків.

- Взагалі я вперше брала участь у змаганнях такого рівня, а тому хвилювання, звісно ж, давалося взнаки. За правилами конкурсу трьохочкових, конкурсантам надавалося п’ять точок для кидків, біля яких організатори розмістили стійки із п’ятьма м’ячами. Завдання просте: за хвилину і двадцять секунд потрібно було якомога більше разів влучити з-за дуги. За цей дуже короткий час довелося кидати без особливої підготовки, щоб встигнути використати усі свої спроби. Звісно, коли виходила на паркет, то тряслися руки – дуже хвилювалась. А як інакше? Усі на тебе дивляться, а це близько тисячі чоловік! За підсумками змагань слід сказати, що перший млинець для мене виявився гливким. Втім, хоч мені і не вдалося зачепитися за призові місця на цьому конкурсі, декілька моїх кидків усе ж таки досягли цілі. Тож тепер продовжуватиму активно тренуватися і наступного разу обов’язково знову випробую себе на «трьошках», – поділилася планами на майбутні турніри кропивницька баскетболістка.

Окремо відзначили кропивничани і якісну організацію чемпіонату Європи.

- Змагання дійсно пройшли на найвищому рівні. Крім власне матчів на учасників чекала і насичена культурно-розважальна програма. У перший день чемпіонату організатори підготували для усіх команд-учасників вечірку на узбережжі Адріатичного моря.

Зазвичай відкриття турнірів проводиться у спортивних залах, а цього разу усе це дійство проходило на берегу моря. Після урочистого відкриття на учасників чекав банкет і вечірка. Усі співали, танцювали. Це було справді незабутньо! – ділиться своїми враженнями Світлана Разіна.

Організатори запропонували нам історичний хорватський «Колізей» із постановочними битвами, а також море. Що ще треба ветеранам? Погріти кісточки на пляжі та покупатися у чистому морі! – не скриває емоцій Олександр Сухонос.

У цілому змагання у кропивницьких збірників залишили по собі позитивні враження. Хоча і не обійшлося без не завжди об’єктивного суддівства…

- Так, судді були з різних країн і, звісно, мали місце певні моменти, коли арбітри нас трішки «заганяли». В одному з матчів мені у запалі боротьби добряче дісталося по голові від суперниць, внаслідок чого я навіть втратила свідомість, – згадує Світлана Разіна. – Втім багато чого свистіли саме в нашу сторону. Але це також можна було зрозуміти. Коли приїжджає десять українських команд, які забирають дев’ять медалей чемпіонату, сім з яких золоті, а ще дві – срібні, то такій збірній однозначно намагатимуться вставляти палки в колеса.

Однак той факт, що Україна, незважаючи ні на які труднощі, досягає таких феноменальних результатів на міжнародній арені серед ветеранів є лише підтвердженням того, що ветеранський баскетбол у багатьох регіонах нашої держави, у тому числі і на Кіровоградщині, живе і процвітає. У цьому переконана віце-президент ФБКО, виконавчий директор БК «Золотой Век» Людмила Сиділо.

- Ветеранський баскетбол лише другий рік розвивається під егідою Федерації баскетболу України. Але ми вже маємо чим і ким пишатися. Спілка «Асоціація ветеранів баскетболу України» робить усе можливе для розвитку ветеранського баскетболу в Україні. І вже сьогодні це дає свої плоди. На жаль, наразі залишаються проблеми із фінансуванням наших ветеранів. Адже поки на усі ці змагання вони їздять, захищаючи честь України, за власний кошт. Навіть екіпіровку перед виїздом у Хорватію нашим ветеранам доводилося закуповувати самотужки.

- Так, нам дуже потрібна спонсорська допомога, – відзначає Олександр Сухонос. – Адже далеко не завжди нам вдається відвідувати такі змагання і привозити до України золото європейських чемпіонатів. А це престиж нашої держави! Звісно, нам, кропивничанам, допомагають. Ми маємо місце для тренувань. Займаємося на базі факультети фізичного виховання ЦДПУ ім. В.Винниченка двічі на тиждень. За це окремо хотілося б подякувати ректору ЦДПУ ім. Володимира Винниченка Олегу Семенюку і декану факультету фізичного виховання Анатолію Турчаку. Маємо змогу їздити і на левову частину всеукраїнських турнірів. За що не можу не подякувати голові обласної федерації та президенту БК «Золотой Век» Сергію Сухому, який завжди за можливості допомагає нашим баскетбольним ветеранам. В інших немає навіть цього. Тому, звісно, у цьому питанні нам, українцям, ще є куди рости. Адже хто як не ми, батьки, бабусі й дідусі власним прикладом покажемо нашій молоді, що баскетбол – то є назавжди? А спорт – не просто мода, а ціле життя?!

 

Новини по темі
Анатолій Поливода святкує день народження: згадуємо кар’єру олімпійського чемпіона
Анатолій Поливода святкує день народження: згадуємо кар’єру олімпійського чемпіона
Розповідаємо про досягнення колишньої зірки вітчизняного баскетболу
Пішов з життя заслужений тренер України Олександр Широбоков
Пішов з життя заслужений тренер України Олександр Широбоков
Тренер десятиліттями працював на благо запорізького баскетболу
Вітаємо Леоніда Поплавського з 85-річчям
Вітаємо Леоніда Поплавського з 85-річчям
Ювілей 8 лютого святкує відомий гравець СКІФ-Будівельника та збірної України
Андрію Подковирову - 60: легенда українського баскетболу святкує ювілей
Андрію Подковирову - 60: легенда українського баскетболу святкує ювілей
Розповідаємо про досягнення колишньої зірки вітчизняного баскетболу
Вітаємо з 90-річним ювілеєм Георгія Дмитровича Демба
Вітаємо з 90-річним ювілеєм Георгія Дмитровича Демба
Понад 70 років життя ювіляр присвятив баскетболу
Українські ветерани успішно виступили на престижному турнірі в Туреччині
Українські ветерани успішно виступили на престижному турнірі в Туреччині
Наші баскетболісти стали переможцям у трьох вікових категоріях
Дякуємо за гру: Олександра Радулович завершила професіональну кар`єру
Дякуємо за гру: Олександра Радулович завершила професіональну кар`єру
Легенда бердянського баскетболу і надалі залишається з рідним клубом
Вітаємо Володимира Стремоухова з ювілеєм
Вітаємо Володимира Стремоухова з ювілеєм
85-річчя відзначає видатний український баскетболіст
Зеленський привітав Волкова з введенням до Зали слави ФІБА
Зеленський привітав Волкова з введенням до Зали слави ФІБА
Напередодні ФІБА вшанувала легенду українського баскетболу
Олександра Волкова введено до Зали слави ФІБА
Олександра Волкова введено до Зали слави ФІБА
Легенда українського баскетболу потрапив до “класу” 2020 року
Ветеран Будівельника потребує термінової допомоги
Ветеран Будівельника потребує термінової допомоги
Євгену Колежуку необхідін кошти на операцію та лікування
Марина Ткаченко – заслужений тренер України
Марина Ткаченко – заслужений тренер України
Почесне звання присвоїло Міністерство молоді та спорту України
В Києві відсвяткували 50-річний ювілей баскетбольної школи олімпійського резерву
В Києві відсвяткували 50-річний ювілей баскетбольної школи олімпійського резерву
Під час події зустрілись тренери, випускники та вихованці школи багатьох поколінь
Вітаємо з ювілеєм Марину Ткаченко
Вітаємо з ювілеєм Марину Ткаченко
Сьогодні свято у олімпійської чемпіонки-1992
На Миколаївщині відбувся чемпіонат України серед ветеранів
На Миколаївщині відбувся чемпіонат України серед ветеранів
У змаганнях брали участь команди семи вікових категорій з 13-ти областей
Баскетбол України: спеціальна олімпіада та гра на візках
Баскетбол України: спеціальна олімпіада та гра на візках
ФБУ публікує уривок з книги Баскетбол України авторства Анатолія Волошина та Руслани Сушко
Баскетбол України: завзяття ветеранів
Баскетбол України: завзяття ветеранів
ФБУ публікує уривок з книги Баскетбол України авторства Анатолія Волошина та Руслани Сушко
Вітаємо Олену Вергун з ювілеєм
Вітаємо Олену Вергун з ювілеєм
День народження святкує уславлена українська чемпіонка світу та Європи
Favbet